Vohloisten puutarhan omenat ja omenamehut

Vohloisten puutarhan omenat ja omenamehut

Oman ruokakaupan pyörittämisen parasta antia ovat vuodenaikojen mukaan vaihtuvat ruokasesongit ja etenkin yhteistyö pientuottajien kanssa. Erityisen upeaa on pystyä yhdistämään nämä kaksi asiaa. K-kaupat ovat yksi tärkeä väylä pientuottajille saada tuotteet ylipäätään myyntiin, ja koemme tämän yhdeksi meidän tärkeimmäksi tehtäväksi suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Rolf Alander omistaa Vohloisten puutarhan omenatilan, jonka omenat ja omenamehut ovat ehdottomia suosikkejamme koko kaupan tuotteista. 20 hehtaarin tilalla viljely on aloitettu viljely jo vuonna 1548, ja Rolf jatkaakin perinteikästä työtä edelleen 85 vuoden iässä. 

Vohloisten puutarha sijaitsee Lohjalla, joka on otollista aluetta omenanviljelylle. Omenoiden viljely onkin tarkkaa puuhaa, sillä satoon vaikuttaa lämpötilojen lisäksi myös maaperän laatu. Parhaimmillaan Rolf on viljellyt jopa 60 erilaista omenalajiketta, joista ainakin 12 hän on tuonut alun perin Suomeen ihan itse. Rolf toimittaa omenat pääosin K-kauppoihin, ja me olemmekin yhdet onnekkaista, jotka Rolfin omenoita pääsee ylipäätään myymään. 

Suomalainen omena on myös erittäin vastuullinen valinta ruokapöytään. Oikein varastoituna, syksyllä poimitut omenat säilyvät laadukkaina jopa keväälle saakka. Omena soveltuu täydellisesti säilöttäväksi hillona, ja kukapa ei olisi omenatuoremehua juonut sen taivaallisen maun vuoksi. Sen monipuolisuudesta kertoo myös lukemattomat reseptit, joita pelkästään k-ruoka.fi–sivustolta löytyy jopa yli 600 erilaista. 

Millainen omena onkaan Rolfin oma suosikki?

”Minulle maistuvat kyllä kaikki. Mutta kannattaa kokeilla esimerkiksi kaneliomenaa tai Loboa. Myös Makea Maikki ja Pirjo sekä ikivanha suomalainen lajike Huvitus ja valkea kuulas ovat hyviä”, vinkkaa Rolf.

Meidän oma ehdoton suosikkilajikkeemme on Lobo. Sen voittanutta omenaa ei vaan yksinkertaisesti löydy