Maksaisitko oluesta 40 euroa?

Maksaisitko oluesta 40 euroa?

Kun aloimme suunnitella kauppojemme avaamista, oli yhtenä kohteena tietenkin upean juoma-osaston rakentaminen. Olimme jo edellisessä kaupassamma, K-Supermarket Torpparinmäessä, tehneet paljon yhteistä Stadin Panimon kanssa. 

Saimme heidän maahantuonnin kautta ensimmäisen kosketuksen Cantillonin lambic-oluisiin. Ne eivät olleet meille kovin tuttuja, emmekä olleet koskaan maistaneet niitä aikasemmin. Tuntui huimalta myydä pientä olutpulloa yhdeksällä eurolla, kun aikaisemmin arvokkaimmat oluet olivat olleet ehkä maksimissaan viiden euron luokkaa.

Torpparinmäen hyvien kokemusten myötä päätimmekin pyhittää Redissä Cantillonin oluille kokonaisen hyllynpäädyn, jossa ne ovatkin olleet jo viimeiset pari vuotta. Niitä myydään aika tasaisesti, ja valikoimaakin on kasvatettu. Kirjoitushetkellä Cantillonilta on Rose de Gambrinus ja Geuze isossa ja pienessä pullossa. Lisäksi saimme juuri pienen erän 3 Fontainen Hommage -olutta, joka maksaa hurjat 39,90 € pullolta (0,75l).

Olemme määrätietoisesti lisänneet osaston valikoimaa, joka selkeästi on saavuttanut olutharrastajien kiinnostuksen. Tuskin muuten pystyisimme myymään näitä harvinaisia ja arvokkaita oluita. Laajennamme tammikuussa 2021 varsinkin oluiden valikoimaa, ja lisäämme kylmätilaa. Myös lambiceille on jatkossakin luvassa oma selkeä tilansa. 

Mitä lambic oluet sitten ovat? Se on olutlaji, jota valmistetaan vain Belgiassa, Senne-joen laaksossa. Lambicin erikoispiirre on, ettei vierteeseen lisätä hiivaa. Lambicia voidaan tehdä ainoastaan loka-toukokuun välisenä aikana, kun ilma on riittävän viileää, sillä olut käy panimon ullakolla olevassa suuressa matalassa altaassa. Siellä villihiivat ja muut mikrobit saavat aikaan oluen spontaanin käymisen.

Lambi on hyvin hapan olut, ja sillä on selkeä ominaismakunsa. Lambic ja sen tyyppien nimitys on nauttinut EU:n nimisuojaa vuodesta 1997 (perusteena EU:n säädös No 2082/92). Lambicissa käytettävä humala on yleensä vähintään kolme vuotta vanhaa, eikä siinä ole enää oluen katkeruutta lisääviä aineita. Yleisin lambic tyylilaji on olut, johon on lisätty hedelmiä, kuten kirsikkaa tai vadelmaa. Meillä on lisäksi mm. geuzea, joka on nuoren ja vanhan lambicin pullotettu sekoitus. Geuze on erittäin hapan ja kuiva olut. 

Suosittelemme kokeilemaan lambic-oluita. Toimivat erinomaisesti myös lahjoina, sillä saatavuus on Suomessa hyvin heikkoa. Varsinkin olutharrastaja osaa arvostaa tätä laadukasta tuotetta. Esimerkiksi Cantillonin oluita ei saa myydä Alkossa, joten ainoa ostopaikka on Stadin Panimon panimomyymälä, tai muutamat ansioikkaat ruokakaupat Suomessa. Me olemme tietenkin yksi niistä!