K-kauppiaan vinkit kesätyönhakuun

K-kauppiaan vinkit kesätyönhakuun

Oletko hakemassa ensimmäisen kerran kesätöitä, tai tuntuuko työnhaku vaikealta? Tässä kauppiaalta muutama vinkki varsinkin teille, jotka haette kaupan alalle kesätöihin. Muilla aloilla voi olla eri käytäntöjä, mutta nämä ovat minun kokemuksiin perustuvia havaintoja. Olen itse ollut 14-vuotiaasta asti ruokakaupassa töissä ja työskennellyt kaikilla kaupan osastoilla.

Ole oma itsesi, ja hae työtä mikä sinua oikeasti kiinnostaa!

Monesti kysytään, että miten parhaiten erottaudutaan muista työnhakijoista? Sinun ei tarvitse olla maailman paras työhakemusten tekijä. Parhaiten erotut, kun haet sitä työtä mikä sinua eniten kiinnostaa. Aito innostus haettavaa työtä kohtaan näkyy monesti hakemuksessa, ja on paras keino saada oma persoonasi esille. Jos haet työtä ”vain” rahan vuoksi, niin kannattaa varautua aika kovaan kilpailuun. Kaupat saavat jopa satoja työhakemuksia, joissa on aina useita motivoituneita ja innokkaita hakijoita. Toki on tärkeää panostaa hakemuksen rakenteeseen ja sisältöön, mutta aito kiinnostus kyllä näkyy.

Mitä ottaa huomioon työnhaussa ja työhakemuksessa?

Tässä hrakauppiaan kymmenen vinkkiä työnhakuun:

  1. Hae työtä mikä sinua oikeasti kiinnostaa, silloin erotut parhaiten. Aito kiinnostus erottuu geneeristen hakemusten joukosta.

  2. Ota selvää mitä kautta töitä haetaan. Nykyään työhakemukset lähetetään kauppojen nettisivujen kautta. Paikan päällä käyminen tai soittaminen ei välttämättä ole järkevää, ellet ole todella hyvä pitämään pikaisia “myyntipuheita”

  3. Panosta mielummin kirjalliseen hakemukseen, erityisesti sen avoimeen osioon. Kerro miksi haluat juuri siihen työpaikkaan. Kiinnitä huomio hyvällä aloituksella, ja pidä hakemus muutenkin aika napakkana. Koko elämäntarinaa eri tarvitse kertoa.

  4. Jos kuitenkin soitat tai käyt paikan päällä, esittele itsesi kunnolla, ja kerro mitä työtä olet vailla. Kauppiaalla tai myymäläpäälliköllä on usein aika kiire, ja tilanne voi olla nopeasti ohi. 

  5. Muista hakea itse töitä! Vaikka olisit 14-vuotias, niin on äärimmäisen tärkeää, että hoidat itse hakuprosessin. Älä siis anna vanhempiesi hakea puolestasi. Muuten jäät niiden nuorten jalkoihin, jotka hoitavat itse työnhakunsa.

  6. Älä hae liian aikaisin kesätöitä, vaan odota haun alkua. Päätökset tehdään kuitenkin vasta hakemusten käsittelyn jälkeen. 

  7. Valmistaudu työhaastatteluun kunnolla. Ota selvää haettavasta työpaikasta, ja kerro mitä arvostat siinä yrityksessä.

  8. Perussiisti olemus. Ei haisevia tai likaisia vaatteita. 

  9. Katso haastattelijaa silmiin, kun esittelet itsesi. 

  10. “Olen ahkera työntekijä joka oppii nopeasti uutta” Nämä toistuvat useimmissa hakemuksissa. Kerro mielummin jotain ominaisuuksia, missä olet oikeasti parhaimmillasi, ja mistä olisi hyötyä juuri siinä työpaikassa. 

Jos sinulla ei ole aikaisempaa työkokemusta, niin yritä miettiä normaalielämän tilanteita, joissa olet parhaimmillasi. Me arvostamme kaupassa siisteyttä, järjestelmällisyyttä ja tehokkuutta. Voit siis esimerkiksi kertoa, että tykkäät pitää huoneesi joka päivä siistinä, ja toisit samaa ajattelutapaa myös työpaikalle. Tämän täytyy toki olla totta, eli yritä miettiä omiin vahvuuksiisi perustuvia esimerkkejä. Älä vain kerro sitä mitä toinen haluaa kuulla.

Mitä pitää ottaa huomioon, jos pääset kaupalle kesätöihin?

Työpaikka on hyvin erilainen paikka, kuin koulu. Sinulle maksetaan työpanoksesta, ja sinun odotetaan sitoutuvan juuri siihen työhön. Sinun odotetaan tietävän työvuorosi, ja työhön liittyvät vaatimukset. Sinua perehdytetään, mutta vastuullasi on myös kysyä aktiivisesti mikäli et tiedä jotain. Noudatat talon sääntöjä. Ilmoitat sairaspoissaolot ohjeiden mukaan, ja seuraat muutenkin annettuja ohjeita. Et voi ilmoittaa päivää ennen, että lähdet vanhempien kanssa mökille. Monessa työpaikassa työvuorot julkaistaan jopa kuukausi ennen vuoroja, joten työvuorotoiveet tulee jättää ajoissa. 

Kuin muistat nämä perusasiat, niin työt sujuvat mukavasti, ja saat parhaan mahdollisen kokemuksen tulevaisuutta varten. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä! Esimerkiksi veljeni pääsi pankkiiriliikkeeseen töihin ruokakaupan työkokemukset vuoksi. He arvostivat sen todella korkealla, vaikka haettava työ siellä erosi täysin kaupan työstä. 

HALUATKO MEILLE KESÄTÖIHIN? Vuoden 2021 kesätöihin voit hakea: https://forms.gle/ECTgfksuThQEx5sg6

Hae kesätöihin:

Hae kesätöitä klikkaamalla tätä