TET-harjoittelu ruokakaupassa

TET-harjoittelu ruokakaupassa

Olen itse ollut kaupan alalla 14 vuotta, ja yllä näkyykin kuva ajalta, kun olimme veljeni kanssa isämme kaupassa kesätöissä Tikkurilan Ruoka-Anttilassa. Näiden vuosien aikana olen tavannut satoja tet-harjoittelijoita. Osaan aika hyvin kertoa, että mitä työelämään tutustuminen, eli TET-harjoittelu ruokakaupassa on, miten siihen kannattaa hakea, ja ennen kaikkea miten harjoitteluun kannattaa asennoitua. Välillä nuoret ovat sanoneet, että kahden viikon palkaton harjoittelu on heidän epäreilua hyödyntämistä. Time for some facts!

Lähdetään perusteista, eli miten TET-paikkaa haetaan? Toisin kuin työhakemus, kannattaa harjoittelupaikkaa hakea menemällä kaupalle paikan päälle mahdollisimman hyvissä ajoin! Paikat menevät nopeasti, ja kauppias haluaa nähdä minkälainen tyyppi hakija on. Harvoin järjestetään mitään haastattelua, eli sähköpostitse lähestyminen vähentää mahdollisuuksia päästä harjoitteluun, koska sen käsittelyaika voi olla hidas.

Kun tulet kaupalle hakemaan harjoittelupaikkaa, niin esittele itsesi reippaasti, kerro mitä olet hakemassa, ja ennen kaikkea kerro miksi haluat juuri siihen kauppaan harjoitteluun. Hakemuksia voi tulla toista sataa, eli erottautuminen muista hakijoista on tärkeää. Tämä on myös hyvää harjoittelua työelämää ja kesätyöhakemuksia varten. Ota siis itse hakuprosessi myös hyödyllisenä kokemuksena!

Mitä työelämään tutustuminen kaupassa sitten on? Kaksi viikkoa on todella lyhyt aika, joten mitään maata mullistavaa ja kaiken kattavaa kokemusta ei kaupassa ehdi saada. Normaalisti emme ehdi kahdessa viikossa perehdyttämään uusia myyjiä, joten on hyvä asennoitua siihen, että työ kaupassa on hyvin yksipuolista. Meillä alkuun siistitään, eli feissataan, hyllyjä, jotta harjoittelija oppii tuotteiden paikkoja. Loppuviikosta pääsee enemmän kuormanpurun pariin, ja toinen viikko on yleensä pelkkää kuormanpurkua. Samalla pääset oppimaan asiakaspalvelua, joka on yksi kaupan tärkeimpiä työtehtäviä. Vaikutustaidot asiakkaiden ja työyhteisön kanssa ovat kullanarvoisia taitoja missä tahansa työpaikassa.

Kaupan työ on hyvin rutiininomaista ja työpäivät on kiireisiä. Edellisenä päivänä hyllytetyt ja siistityt tuotteet voivat olla jälleen asiakkaiden jäljiltä aivan sekaisin. Olen monesti verrannut sitä, että kaupan työ vertautuu kotioloissa siihen, jos siivoaisi ja järjestelisi omaa kotiaan joka päivä kahdeksan tunnin ajan. Vähän kuin päiväni murmelina.

Mitä muistaa, kun olet harjoittelussa?

  • Tule ajallaan töihin

  • Ota harjoitteluaika kokemuksena, josta on hyötyä tulevaisuudessa

  • Kuuntele ohjeet tarkkaan

  • Ole ystävällinen asiakkaille

  • Ole oma-aloitteinen ja kysy neuvoa, jos et tiedä

  • Kysy palautetta omasta työnteostasi

Mitä muuta hyötyä TET-harjoittelusta voi olla? Me olemme rekrytoineet useita harjoittelijoita kesätöihin. Monet heistä ovat jääneet opiskelujen ohella osa-aikaisiksi myyjiksi. On ollut hienoa olla mukana luomassa näitä vuosia kestäviä työsuhteita. Osa jää kaupan alalle, ja osa siirtyy esim. opiskeluja vastaaviin työtehtäviin. Kaikissa näissä tapauksissa yhteistä on se, että työntekijät on hyötyneet suuresti kaupan alan työkokemuksestaan. Suurin osa työnantajista arvostaa nuorena hankittua työkokemusta, joka on jatkunut aikuisuuteen asti.

Tämän kevään osalta meidän harjoittelupaikat ovat jo täynnä, mutta jos olet hakemassa ensi syksylle, niin lue tämä teksti huolella ennen hakemista. Toivottavasti tästä on sinulle hyötyä! Ps. Meillä saa harjoitteluaikana joka päivä lounaaksi tuoretta sushia ja salaattia.

HALUATKO MEILLE KESÄTÖIHIN? Vuoden 2021 kesätöihin voit hakea: https://forms.gle/ECTgfksuThQEx5sg6

-Teemu, kauppias